A TENS kezelés az emberi test saját, fájdalmat elnyomó mechanizmusait aktiválja azzal, hogy az érző idegek stimulálásával a fájdalom idegi jelzéseit blokkolja, és a szimpatikus idegrendszeri funkciók normalizálását segítő endorfin termelődését fokozza.

T.E.N.S mozaikszó, az eljárás angol nevének "Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation" (bőrön keresztül alkalmazott elektromos idegstimuláció) kezdőbetűiből. A TENS a fájdalomcsillapítás gyógyszermentes alternatívája, amelynek lényege a kétfázisú, kisfeszültségű, kis áramerősségű, változtatható frekvenciájú és hullámhosszúságú elektromos idegstimuláció. A TENS csökkenti, sőt gyakran teljesen megszünteti a fájdalmat.

A TENS elnevezés (Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation) magát a módszert jelenti, magyarul "bőrön át történő elektromos ideg-izom ingerlés". Azok az izmok, melyeknek nem megfelelő a beidegzése, elektromos úton stimulálhatóak az izomsorvadás (atrófia) és a bénulások megelőzése érdekében. Féloldali bénulás esetében (például szélütést követően), perifériás idegi sérülésüknél, vagy a lábak, esetleg mind a négy végtag használatának képtelenségénél eredményesen alkalmazható az elektromos stimuláció, melynek során elektródákat helyeznek a bőrre. Krónikus hátfájásban, reumatikus ízületi gyulladásban, övsömörben, bokaficam esetében, vagy meghatározható helyű fájdalomban, hasznos lehet a kis áramerősségű elektromos ingerlés; ennek neve bőrön át alkalmazott elektromos idegstimuláció (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation = "TENS"). A TENS a fájdalom súlyosságától függően naponta több alkalommal, 15 perctől több órás időtartamig alkalmazható. A TENS berendezés az izomfeszülés fokozása nélkül kelt bizsergő érzést.

 A TENS készülék

DSCF1682.JPG - 70.28 kb

A TENS készülékkel végzett kezelés célja a fájdalomcsillapítás a bőrön keresztül az idegekhez továbbított, megfelelően beállított elektromos impulzusok segítségével. A fájdalomcsillapításhoz a TENS készülékből kivezető kábelek végén található elektródákat az adott terület szempontjából megfelelő pontokra kell helyezni. A modulált impulzusok az elektródákon keresztül továbbítódnak az adott idegekhez. Ezek a jelek blokkolják a fájdalom jelzéseit, így azok nem jutnak el az agyba.

Mivel sokféle fájdalom létezik, és az egyéni érzékenység is változó a TENS kezelés fájdalomcsillapító hatása is egyénenként változó. Vannak, akik csak a kezelés alatt érzik a fájdalom enyhülését míg másoknál a fájdalom hosszabb időre enyhül.

A TENS kezelés kiváló gyógyszermentes fájdalomcsillapítási alternatíva olyan krónikus állapotokban, mint a derékfájás vagy az izületi gyulladás. Sikeresen alkalmazható sebészeti beavatkozással, baleseti sérülésekkel illetve egyéb állapotokkal kapcsolatos akut fájdalmak esetében is.

A készülék különböző frekvenciás impulzusokat állít elő, amelyeket váltogatva juttat el az elektródákra, gyakori programozott váltással. Így magyarázható, hogy a hozzászokás még rendszeres, hosszú kezelés alatt sem alakul ki.

A készülék nemcsak jelentősen, de gyorsan is csökkenti a fájdalmakat. Más terápiás módszerekkel együtt alkalmazva a TENS készülék növeli a kezelés hatékonyságát, a gyógyszeradag csökkenthető, gyakran el is hagyható.

 A készüléket nem csak beteg, hanem egészséges emberek is használhatják a betegség megelőzésének céljából. Sajnos legtöbbször akkor fordulnak az emberek orvoshoz, amikor már szinte késő. A kórházak, rendelőintézetek is inkább arra vannak felkészülve, hogy gyógyítsák, nem pedig, hogy megelőzzék a problémákat. Mint tudjuk, a megelőzésnek életmentő, élethosszabbító jelentősége van.

A TENS kezelés előnyei:

 • mellékhatás nélküli fájdalom csillapítás,
 • gyógytorna kiegészítője,
 • javítja a perifériás keringést, elősegíti a sejtek anyagcseréjét,
 • hatékony akut és krónikus fájdalmak esetén,
 • gyógyításban és megelőzésben egyaránt használható
 • a fájdalom csillapítása megoldható abban az esetben is, ha valakinek pl. gyógyszer allergiája van,
 • nem alakul ki hozzászokás, függőség a rendszeres használat miatt,
  krónikus (idült) fájdalom esetében a gyógyszeradag csökkenthető, esetleg el is hagyható a TENS készülék rendszeres és megfelelő használata esetében

Kontraindikációk:

 • Gyulladt bőrfelület
 • Elektromos implantátum (pacemaker, inzulinpumpa)
 • Fémimplantátum a kezelt testtájon

TENS kezelés lehetséges szövődményei:

 • Helyi bőrirritáció

DSCF1686.JPG - 66.87 kb

Trapéz izomfájdalom kezelése TENS-el.