gyogytorna_gerincferdules.png - 116.73 kbSCHROTH TORNA 

Napjainkban az egyik leghatékonyabb terápia a gerincferdülés kezelésére, tartászavarra, valamint Scheuermann kór, Bechterew kór kezelésére is kiváló eredményekkel alkalmazzuk.

Katharina Schroth (1894-1985) mivel maga is érintett volt a betegségben, módszerét saját testén kísérletezve ki alapozta meg és dolgozta ki rendszerét 16 évesen. Az első intézményt 1921-ben nyitották meg Meissenben, és 1924-ben jelent meg könyve, a Légzéskultúra, ami már pozitív orvosi minősítéssel is büszkélkedett. Módszere a három dimenziós scoliosis terápia, mint a név is mutatja, nem csak az oldalirányú görbületet kezeli, hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja. Schroth a törzset blokkokra osztotta fel, amelyek a gerincferdülés esetén egymáshoz képest elcsúsztak, elcsavarodtak. A megváltozott húzó- és nyomóerők következtében csontszerkezeti deformációk jönnek létre, ennek következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, majd ennek hatására a légzési volumen csökken, másodlagos szívelégtelenség alakulhat ki.

A scoliotikus páciens minden esetben hosszú távú terápiát igényel, napi rendszerességgel otthon és legalább heti egy alkalommal gyógytornász vezetésével kell végeznie a tanult gyakorlatokat. A terápia elején ajánlott gyakrabban gyógytornász irányításával tornázni, hogy a speciális helyzetbeállításokat és a légzéstechnikát minél előbb elsajátítsa a páciens, majd elég a heti rendszeresség a gyakorlatok pontosítására, nehezítésére, új gyakorlatok tanulására. A növekedés végéig várható a torna segítségével a görbület csökkentése, utána az esztétikai javítást illetve az esetleges fájdalom megszüntetését szolgálja a terápia.

A torna kényelmes nadrágban és meztelen felsőtesttel történik, (lányoknál bikini felsőben)annak érdekében, hogy folyamatosan látható legyen az estleges aszimmetria, amit azonnal javítunk.
A terápia során Schroth-specifikus helyzetbeállításban, a gerinc három dimenzióban korrigált helyzetében végzünk egy felfelé történő maximális nyújtózást, majd speciális "forgató légzés" közben a megfelelő izomfeszítéssel stabilizáljuk a helyzetet.
Az úgy nevezett "forgató légzés" a derotáció elérésében és a bordapúpok csökkentésében fontos eszköz.

20150102_183019-1.jpg - 3.07 MB20150102_183955-1.jpg - 2.98 MBDSCF1676.JPG - 394.67 kb

A Schroth terápia indikációs területei:

  • Scoliosis (gerincferdülés)
  • Scheuermann kór
  • Bechterew kór
  • Kyphotikus hát (a háti domborulat fokozott, az ágyéki homorulat megtartott)
  • Lordotikus hát (fokozott ágyéki homorulat, normál háti domborulat)
  • Lapos hát (a háti gerinc domborulata és az ágyéki gerinc homorulata is csökkent)
  • Kypholordotikus hát (a háti domborulat és az ágyéki homorulat is fokozott)

20150206_172733.jpg - 25.01 kb

 Scoliosis:

Az enyhe gerincferdülés általában nem okoz tüneteket, csak hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága, háti izomfájdalom érezhető, mely súlyosbodik.

Súlyos fokú gerincferdülés esetén légzésvolumen csökkenése és másodlagos szívbetegség alakulhat ki.

0-10°Cobb: Nem kezelünk, rendszeres ellenőrzés szükséges a becsontosodásig (növekedés végéig)16-18 éves korig.

10-20°Cobb: Gyógytorna napi rendszerességgel.

20-30°Cobb: Korzett és gyógytorna.

40-50°Cobb: Műtéti indikáció.

Korzett:

korzett.jpeg - 5.09 kb