Néhány szóban összefoglalom, hogy mit is lehet tudni a One Brain-ről, ami a kineziológiának az egyik ága.

A One Brain módszer a stressz kezelésének és a lelki egészség fenntartásának egy új és egyedülálló módja. A test energiáinak mozgósítására, öngyógyító folyamatainak beindítására hozták létre. 1979-től kezdődően alakul és fejlődik, 1982 óta használják szerte a világon. Egy módszer, hogy fenntartsuk lelki egészségünket, hogy testünk energiáit mozgósítani tudjuk az általunk meghatározott cél érdekében.

Mit jelent az, hogy One Brain (Egy Agy)?

A név az agy működésének azon elméletén alapul, miszerint a bal és jobb agyfélteke életünk különböző területeit irányítja. Mikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, az agy teljes kapacitását nem tudja kihasználni. A bal agyféltek a pánik üzemmódra kapcsol, ami az „üss, vagy fuss” reakció néven ismert. Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk hatékonyan működni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása akadálytalanul elérhető.

Hogyan működik?

A One Brain technikája a problémák okának megállapításából, korrekciójából és utólagos feladatokból áll. Első lépésként meghatározzuk a megoldatlan érzelmi stresszt és a rossz gondolati beidegződéseket, amik meggátolnak bennünket abban, hogy képességeinket teljesen kihasználjuk. A korrekciót az oldási technikák széles skálájából választjuk, mindig azzal a céllal, hogy a negatív stresszeket a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből.

Hogyan határozzuk meg a probléma forrását?

Egy különleges technikát alkalmazunk, hogy visszajelzést kapjunk valaki tudatalatti szintjéről. A kineziológia ezt az eljárást izomtesztelésnek nevezi. A modern pszichológia a technikák széles skáláját használja arra, hogy meghatározza, mi történik valakivel a tudatos szintje alatt. Ilyen módszerek pl.: asszociációs gyakorlatok, írásos tesztfeladatok. Az ok, amiért az izomtesztelést használjuk az, hogy nagyon gyors és megbízható eszköz az információ megszerzéséhez. Tiszta választ ad, ami nem képezi további találgatások és magyarázatok és értelmezések alapját.

Hogyan működik az izomtesztelés?

Azon alapul, hogy a negatív érzelmek hatására az izmok elgyengülnek. Pl.: ha valakivel rossz hírt akarunk közölni, előtte megkérjük, hogy üljön le. A rossz hír hallatára ugyanis elgyengülnek az izmaink és akár össze is eshetünk. Ez egy rendkívül egyszerű eljárás. A tesztelő gyengéden nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott karjára. A kar (izom) erősen tart vagy pedig a feltett kérdés hatására elgyengül. Ezáltal nagyon pontos információt nyerünk az illető által megtapasztalt stressz mértékéről és típusáról. Az izomteszteléssel direkt kérdéseket intézhetünk valaki „belső tudásához” és egyenesen igen/nem válaszokat kapunk.

Kineziológia = mozgástudomány

14 főizom vizsgálata, amely 14 meridiánhoz (energia csatornához) csatlakozik. Az energia csatornák belső szerveinket látják el energiával. Amennyiben bármelyik izom blokkolt, akkor az ahhoz tartozó energia csatornában nem megfelelő az energia áramlása, így az a szerveink működésére is kihatással van. Ha a fennálló blokkot oldjuk, szabadon áramolhat az energia, amely elindítja az öngyógyító folyamatokat.

Szkeptikus vagyok. Hogyan lehetséges, hogy mindez működik?

Ki ne lenne az? Még nem ismerjük pontosan az összes közreműködő mechanizmust, de biztosan tudjuk azonban, hogy működik, és nem győzzük csodálni, milyen pontosan. Mindenkinek saját magának kell működés közben megtapasztalnia.

 

Lehet-e ezekkel a módszerekkel fizikai tüneteket, betegségeket gyógyítani?

Nem kezelünk tüneteket és nem gyógyítunk, de tapasztalataink szerint sok fizikai tünet határozottan javul, vagy eltűnik, ha a mélyen rejlő stresszhez kötődő okokat sikeresen oldjuk. A stresszoldás hatására beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai.

Mennyi időbe telik, míg eredményt kapunk?

Ezt számos tényező befolyásolja, beleértve az alany azon akaratát, hogy részt vállaljon a helyzet megjavítására irányuló felelősségéből. Örömmel tapasztaljuk klienseinken a lehetséges leggyorsabb javulást, de ez csak a saját ritmusukban történhet. Tudjuk, hogy a változás gyors lehet, ha az alany készen áll és akarja a változást. Mi csak irányítjuk ezt a folyamatot.

Hatásos lesz ez az én esetemben?

Ezt a kérdést teszik fel leggyakrabban. Ezek a módszerek bizonyítottan a legeredményesebbek a stressz okozta problémák széles skálájának megoldására. Természetesen minden eset más és minden esetben a leggyengédebben és a legdiszkrétebben járunk el.

Hatásos lehet-e tanulási problémák megoldásában?

A stressz okozta problémák skálájába ez a terület is beletartozik. Az izmok elgyengülése az iskolában tapasztalt stressz miatt kihathat az olvasásra, az olvasott szöveg megértésére, a számolásra, a helyesírásra.

 

Ha felkeltettem az érdeklődését, várom szeretettel a hívását!

Kemenczeiné Döbrössy Gyöngyi

Kineziológus

70/77-97-073